Kropka Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Postanowiłam zafundować sobie temat ze zdjęciami swojej skromnej kolekcji Fotografem jestem mocno początkującym - te pierwsze zdjęcia robiłam po 15-minutowym szkoleniu w obsłudze lustrzanki - zatem w tej kwestii proszę o wyrozumiałość Oto moi podopieczni: Drosera ascendens Drosera communis var. breviscapa Drosera kaieteurensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Drosera pulchella x nitidula Drosera sessilifolia Drosera schizandra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Drosera regia Drosera oblanceolata Drosera dielsiana Edytowane 27 Lipca 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Darlingtonia californica Nepenthes x hookeriana Nepenthes alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Utricularia pubescens kapturnice przekrojowo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Ascendens trzymasz w doniczce 5,5cm? Wysiałaś ją sama czy kupiłaś już roślinkę? Ja ze swoimi mam problem, największa ma jakieś 2-3cm i w ogóle nie chce rosnąć. Wypuszcza od czasu do czasu nowe listki. Nie za bardzo też wiem jakie warunki jej zapewnić. Czy mogłabyś pokrótce opowiedzieć coś o swojej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 26 Lipca 2014 Autor Share Napisano 26 Lipca 2014 Tak, doniczka 5,5 cm, kupiłam roślinkę. Mam ją już rok to na pewno i szczerze mówiąc ona się wiele nie zmienia Do tej pory siedziała sobie w niziutkim (wys. 15 cm) akwarium ze stałym dostępem do wody (gł. ok. 0,5 - 1 cm), parapet południowy doświetlany. Dostała eksmisję niedawno, nie ma doświetlenia teraz, ale różnicy w jej wyglądzie nie widzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 26 Lipca 2014 Share Napisano 26 Lipca 2014 Ja swoją też przeniosłam z akwarium na parapet i również nie widzę żeby jakoś się zmieniała. Może to dobrze w końcu nie marnieje. Ale chciałabym czerpać z tego więcej satysfakcji. W internecie jest masa zdjęć dużych ascendens. Chciałabym żeby kiedyś moja taka była. Będę z nią eksperymentować. Jak mi się powiedzie to podzielę się z Tobą informacjami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 26 Lipca 2014 Autor Share Napisano 26 Lipca 2014 Znalazłam taki opis hodowli: http://www.growsundews.com/sundews/south_a...an_sundews.html wg niego, D. ascendens powinna mieć zapewnione nocne spadki temperatury, dużą wilgotność (terrarium!), bardzo dużo światła i wysoką doniczkę na długie korzenie. Poza tym lubi być dokarmiana. Może pokusisz się o stworzenie jej warunków wg tych wskazówek i wtedy ruszy ze wzrostem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Lipca 2014 Share Napisano 26 Lipca 2014 Darlingtonię najlepiej hodować w samym, żywym torfowcu. W innych mieszankach może w pewnym momencie dostać grzyba i paść. Przynajmniej tak mi wiadomo. Co do innych mieszanek, to potrafiły rośliny, ni z tego ni z owego paść. Nie wszystkie, pojedyncze, a inne w tej samej donicy rosły dobrze po przesadzeniu. Więc jak tylko masz torfowiec, to polecam. Poza tym piękne rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 26 Lipca 2014 Share Napisano 26 Lipca 2014 Chyba niedługo się tym zajmę. Tylko nie wiem jak zapewnić jej nocne spadki temperatury. Mogłabym ją trzymać na zewnątrz, ale wtedy musiałaby być czymś przykryta, żeby zapewnić jej odpowiednią wilgotność, a wtedy najprawdopodobniej by się ugotowała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 26 Lipca 2014 Autor Share Napisano 26 Lipca 2014 Krzysztofie, dziękuję za miłe słowa Darlingtonię w takim razie przesadzę do torfowca. Bardzo lubię to moje maleństwo, jak dotąd pięknie i szybko rośnie, nie chciałabym, żeby nagle obumarła. Teraz się tak przyglądam, i widzę, że każda rosiczka ma upolowanego mniej lub więcej kociego futra... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Piękne rosiczki, takie by mi się przydały <zazdrosny> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Przedstawiam Wam moje świeżutkie dzbaneczniki Jeszcze maluszki, mam nadzieję, że będą dzielnie rosły. Pompują nowe dzbanki, więc jestem dobrej myśli Nepenthes ampullaria 'Yauapura Japan' Nepethes bicalcarata 'Orange' Nepenthes truncata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Nepenthes truncata Nepenthes veitchii 'Golden Peristome' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi